catch and Release

Under normale forhold er catch and release-fiskeri forbundet med høj overlevelse

Catch and release 

Catch and release er en metode inden for lystfiskeri, hvor fangede fisk sættes tilbage i vandet efter at være blevet fanget. Formålet med denne praksis er at bevare fiskebestandene og sikre, at fiskene har mulighed for at vokse og formere sig. Catch and release bidrager til et bæredygtigt fiskeri og giver kommende generationer mulighed for at opleve glæden ved fiskeri.

Jeg har herunder skrevet om mine egne erfaringer og guidelines til catch and release. Jeg håber du kan bruge det til noget, så du næste gange sætter din fanget fisk ud igen.

"Jeg kan huske, da jeg lige var startet på mit fiskeri, at alt hvad jeg fangede, som var over målet, tog jeg med hjem. Nogle dage fangede jeg 5-7 fisk, og ofte var jeg ude flere gange om ugen. Dette blev til mange fisk om ugen, og jeg kunne se at jeg ikke kunne følge med til at spise alle disse fisk. For mig var der ikke andre muligheder end at tage fiskene med hjem; det var bare sådan det var. Efter jeg begyndte at få mere indsigt i fiskeriet, begyndte jeg også at udvælge mine fisk, som jeg ville have med hjem.

Nu begyndte jeg lige pludselig at sætte en del fisk ud, som enten var for små, for tynde, farvede fisk og hvis jeg havde mange i fryseren, havde jeg jo heller ikke brug for flere. I begyndelsen vidste jeg ikke bedre, og jeg tog bare fisken med op på land, hvor den rullede sig i tang og sand, for derefter at sætte ud fisken ud igen. Jeg skulle også have billeder af fisken, hvor fisken var over vandet i flere sekunder, før jeg satte den den ud. Jeg brugte net med knuder, selv på de små fisk, og jeg tænkte overhovedet ikke over hvilken temperatur som var i vandet eller i luften. Var det 20 grader i vandet, eller var det 2 grader, jeg fightede fisken i lang tid, og holdte den over vandet i lang tid. Ikke mindst klemte jeg også ofte fisken, jeg måtte jo ikke miste den, eller havde jeg fingrene inde i gællerne på den, uden at tænke over dens ve og vel.

I dag kan jeg godt se, at jeg var helt gal på den. I dag tager jeg ingen fisk med hjem når jeg selv har fisket, og har ikke gjort det i de sidste 10 år, og de jeg fanger sætter jeg nænsomt ud igen. Mange af mine venner spørger mig altid hvorfor jeg ikke tager nogen fisk med hjem, og dertil svarer jeg, at det giver en hvis tilfredsstillelse at sætte fisken ud igen, så den har en chance for at gyde.

Mange har den filosofi, at alle fisk skal med hjem, da de nu har brugt penge og tid på grej og selve fiskeriet, og de vil gerne have noget spise. Hvis man kigger ud over Danmarks grænser, er catch and release ofte en regel, som man skal følge hvis man vil fiske, og her kunne vi godt lære rigtigt meget."

Her får du også nogle konkrete guidelines, som øger fiskens chance for at overleve.

• Fight fisken hurtigt, hvis du fisker i meget varmt vand om sommeren, eller meget koldt vand om vinteren.

• Fugt hændende inden du rører ved fisken.

• Brug fangstnet, som skal være med knudeløst netpose, og lavet i gummi.

• Hold fisken under vand i så lang tid som muligt.

• Sæt aldrig dine fingre ind i gællerne.

• Hav altid en peang eller lign. på dig.

• Tro ikke at man taber flere fisk, ved at fiske med kroge uden modhager.

• Afkrog fisken under vandet.

• Hav altid et målebånd på dig og mål fisken, mens den er i vandet.

• Hold altid kameraet klar, så du ikke skal bruge 5 min på at finde det.

• Hvis du vil tage have taget billede af fisken, prøv såvidt muligt at holde fisken i vandet med begge hænder, mens en anden fisker tager billedet.

• Hold aldrig en fisk kun i halen.  

• Dit fluegrej skal matche fiskene du fisker efter, brug ikke for let grej til store fisk.

• Husk at en fisk skal bruge tid på at komme til kræfter igen efter fighten, så du kan godt komme til at holde fisken i en hvis rum tid, inden den svømmer væk.

“Efter at have været på tur med René, har jeg fået fuld forståelse for hvorfor catch and release er vigtig for fremtiden. Nu sætter jeg kun de fisk jeg fanger ud igen og vil fortsætte med at gøre det”

- Thomas Sørensen -